Olika bord för olika spel
Det finns biljardbord med hål (pool och snooker) och utan (carambole). Pool eller "vanlig" biljard är den i särklass populäraste spelformen och spelas på bord med sex hål. Biljardexperten har specialiserat sig på pool eftersom den spelformen ger både nybörjare och erfarna spelare möjlighet att delta. Carambole spelas med tre bollar på ett bord utan hål. Kägel spelas med samma antal bollar, kompletterat med käglor uppställda på spelfältet. Bordet som Kägel spelas på kan både ha hål och vara utan. Snooker däremot, spelas på bord med sex hål och med hela 22 bollar. Snookerspelet kommer från England där det är mycket populärt.

Att välja bordstyp
Många faktorer avgör biljardbordets kvalitet och pris, bl.a. material, spelskiva, gummivall och konstruktion av bordets olika detaljer. Skifferbord är i regel dyrare än träbord, men ger också de bästa spelegenskaperna. Ett bra träbord kan vara mycket stabilt konstruerat och är att föredra om man av olika anledningar behöver flytta på det ibland.

Skifferbord
Samtliga skifferbord på hemsidan har skiva i tre delar om inget annat framgår. Borden levereras i byggsats och vi rekommenderar alltid att en montör från oss eller någon av våra auktoriserade återförsäljare monterar det. För den händige kan bordet även monteras utan hjälp av fackman. Utförlig monteringsanvisning medföljer givetvis. Skifferbordet väger vanligen 200-400 kg, men tävlingsborden kan väga upp till 1000 kg. Ett skifferbord av bra kvalitet är en god investering tack vare den långa livslängden och det höga andrahandsvärdet.

Biljardexperten använder Brasilianskt skiffer till sina biljardbord.
På grund av senare års kvalitetsproblem med de Italienska skifferskivorna, som i första hand beror på råmaterialets försämrade kvalitet, har Biljardexperten beslutat sig att skifta till Brasilianskt skiffer på samtliga biljardbord med skifferskiva (Brunswick -och Betaborden).

Det är en något dyrare lösning, men med Biljardexpertens 30-åriga erfarenhet vet vi att kvalité lönar sig i längden och tack vare vår filosofi kan vi fortsätta med att lämna 10 års garanti på våra ”skifferbord”.

Vilken tjocklek skall jag välja på skifferskivan?
Vi vill även passa på att ta död på myten att det alltid är bäst med 25 mm skiffer. Visst är det bra med en tjock skifferskiva, men viktigare är dock att skivan är av hög kvalité (ej poröst skiffer - lagom hård och precisionsslipad yta). Tjockare skiva kräver även ett stabilare underrede. Detta är något som ofta förbises, speciellt bland de Kinesiska tillverkarna. Detta resulterar i att man måste justera bordet ofta och själva tjusningen med att spela biljard är förstört då biljard är en precisionssport.

På Brunswicks hemmabord finns möjlighet att välja mellan 19 och 25 mm skiva. Brunswicks matchbord har 25 mm skivor, och på Brunswick Gold Crown finns möjlighet till 38 mm skiffer. Fördelen med tjockare skiva är i första hand något bättre ”rull” samt att bordet blir mer stabilt (förutsatt att underredet klarar de tjocka skivorna).

Träbord
Alla våra träbord har spelskiva av träfiber av hög kvalitet. Vikten varierar mellan 70 och 130 kg för ett bord. Det levereras färdigmonterat i kartong. För att uppnå bästa möjliga underlag för spelskivan har borden försetts med ett underrede som ger maximal stabilitet. Monteringen är enkel.

Ett bords spelegenskaper
För att uppnå så bra spelegenskaper som möjligt krävs bl. a bra gummivallar, duk och bollar. Alla dessa faktorer påverkar bordets spelegenskaper och är därför ytterst viktiga. Vi på Biljardexperten håller hårt på kvaliteten, vilket också gör det möjligt att lämna 10 års garanti på skifferbord och 2 års garanti på träborden.

Design
Eftersom många biljardbord placeras i vardagsrum, gillestugor och andra speciella biljardrum, är bordets design viktig. Vissa bord har en neutral formgivning medan andra har en mer påtaglig möbelkaraktär. Materialet i ben, vallar och sidor varierar från vackert ädelträ till enkla men snygga laminerade MDF-skivor.


No products

To be determined Leverans
0kr Total

Till kassan