Biljardbord
Först vill vi klargöra att biljard är ett samlingsbegrepp för olika discipliner inom sporten, ungefär som begreppet friidrott inrymmer många olika grenar. Inom biljard har vi framför allt:

  • Pool - Den disciplin som flest av oss känner till. Spel med 9 - 15 st numrerade bollar, 1 vit boll. Poolbordet har 6 st hål.

  • Snooker - Spel med 15 st röda bollar, 6 olikfärgade bollar, 1 vit boll. Snookerbordet har 6 st hål

  • Carambole- Spel med 3 st bollar. Carambolebordet har inga hål.

Det finns fler varianter, såsom Pyramid, Kaisa, Karolina, Kägel, Artisticque osv. Dessa spel är dock väldigt lokala (läs ovanliga) och inget vi skriver om här. Är ni intresserade av det kan ni naturligtvis ringa oss, så berättar vi vad vi kan om dessa spel. Det som i texten skrivs som biljardbord är egentligen menat som poolbord.

Vad kostar ett biljardbord?
Det finns en mängd olika biljardbord av varierande kvalitet och naturligtvis till olika pris. De enklare borden som är anpassade för framförallt barn / gillestugan som vi benämner som hobbybord börjar runt 1500:- Det är biljardbord som har MDF eller någon annan form av träskiva istället för skiffer. Hobbybord kan enkelt flyttas och ställas undan. Dessa biljardbord är inte lämpade för miljöer med lite hårdare tag som tex fritidsgårdar. De bättre biljardborden har skifferskiva som spelunderlag. Ett biljardbordbord med skifferskiva kostar från 10.000:- och uppåt. Ett bra biljardbord kostar från 15.000:- och uppåt.

Hur stort är ett biljardbord?
Vi anger måtten på biljardborden efter hur stor spelytan är. Yttermåtten varierar mellan olika modeller, men spelytan är densamma, allt beroende på hur bred vallen är. Biljardbord tillverkas främst i storlekarna 7 fot (spelyta 192 x 96 cm), 8 fot (224 x 112 cm) och 9 fot (254 x 127 cm). Det finns fler storlekar på bord, men ovanstående är de vanligaste. Gemensamt för alla biljardbord är att dom är hälften så breda som långa. Tävlingsmåttet på poolbiljard är 9 fot. Den storleken används alltid på biljardsalonger och vid tävlingar. Den mest sålda storleken på ett biljardbord är 8 fot. Ett tävlingsbord i Snooker har spelytan 355 x 177,5 cm och ett tävlingsbord i Carambole har spelytan 285 x 142,5 cm.

Vad väger ett biljardbord?
Det varierar naturligtvis men ett skifferbord väger 250 – 600 kg. De vanligaste borden väger runt 300 kg. Det är inga problem för de flesta golv. Tyngden på biljardbordet fördelas på 4 ben, vilket motsvarar att 4 personer står i rummet.

Hur stort rum behövs till ett biljardbord?
Vi utgår alltid från spelytans storlek vid utrymmesberäkning, eftersom det är måtten från spelyta till vägg som är intressant, inte hur stort yttermåttet på biljardbordet är. Räkna med att, för att biljardspelet ska bli nöjfullt, så krävs spelytans mått + 250 cm. En kort kö är 120 cm och du behöver ungefär 5 cm för att pendla vid stöt. Alltså 125 cm per sida av biljardbordet. Idealmåttet för att få plats med de långa köerna (upp till 147 cm långa) är spelyta + 300 cm. Det finns köer ned till 100 cm, så om utrymmet är trångt vid något ställe runt bordet, så går det att lösa med en kortare kö.

Vad bör jag tänka på vid bordsköp?
Utseendemässigt så kan kanske inte ett bra biljardbord urskiljas från ett dåligt. De ser rätt lika ut på bild. Det är konstruktionen av bordet, val av material och och kunskap vid tillvekningen som gör skillnaden. Om tanken är att biljardbordet ska användas som möbel och inte spelas på då kan du i princip välja vilket bord som helst. Om ni däremot verkligen har tänkt att spela på bordet (vilket vi innerligt hoppas), så kommer helt andra frågor in i bilden. Hur aktsamma kommer de som spelar att vara mot bordet? Hemma eller på arbetsplatsen är det nog inga problem. Där kan du använda bord med rent trä även på ovansidan av vallen. Ska ni däremot ställa ett biljardbord på en skola/fritidsgård/restaurang/biljardsalong så krävs det att ni använder bord med laminat på vallarna. Det är väldigt stryktåligt och tål att nån slår något hårt på vallen. På ett bord med trävallar blir det märken. Kvalitet och spelegenskaper på biljardbord skiljer otroligt mycket. De bord som anses ha bäst spelegenskaper är Brunswicks biljardbord. Brunswick har lång erfarenhet av att tillverka biljardbord och har sedan 1845 utvecklat spelegenskaperna till vad de är i dag. Enligt de flesta tävlingsspelare har Brunswick de absolut bästa spelegenskaperna bland samtliga bord. Det beror på att endast det bästa duger för ett Brunswickbord. Brunswick använder Super Speed eller Centennial gummivallar. Brunswick använder endast brasiliansk skifferskiva. Brunswick har tryckimpregnerat trä i stommen. Ett Brunwick biljardbord håller för att kläs om gång efter gång. Eller om det blir nödvändigt, att monteras upp och ned. Det finns Brunswick biljardbord från 70-talet som fortfarande är i gång runt om på Sveriges biljardhallar.

Får jag in biljardbordet i huset?
Ett skifferskivebord levereras i delar för montering på plats. Skifferskivan är 3-delad och är därför inte heller några problem att bära in. Finns det en dörr så får man in ett skifferbord. Det är aldrig några problem. Träbord levereras färdigmonterade och endast benen skall skruvas dit.

Kan jag montera biljardbordet själv?
Ja naturligtvis kan du det om du är händig och noggrann, glöm inte att köpa till bivax till skarvarna i skifferskivorna samt spraylim om du limmar fast duken. Vi rekommenderar dock att du använder en av våra erfarna montörer om du köper ett biljardbord med skifferskiva. Bordet skall stå i många år och ett riktigt monterat biljardbord ger större glädje och längre livslängd.

Passar bordtennisskivor till mitt bord?
Bordtennisskivor kan du lägga utan problem på biljardbord upp till 8 fot. Har du ett 9 fots bord så krävs ett specialnät eftersom biljardbordet då är större än vad bordtennisbordet är. Vi har specialgjorda nätställningar för det.


No products

To be determined Leverans
0kr Total

Till kassan